Мета: забезпечити відповідні сучасним вимогам знання студентів про безпечність товарів, джерела потрапляння в організм шкідливих речовин, механізм їх руйнівної сили та сформувати необхідні в майбутній практичній діяльності спеціаліста уміння та навички щодо способів протидії.
Завдання: навчити студентів основним нормативно-правовим документам в галузі безпечності товарів, надавати оцінку потенційним небезпекам в харчових продуктах та товарах народного споживання, правильно використовувати нормативну документацію й оцінювати безпечність конкретних видів товарів, навчити розумінню концепції безпечності на сучасному розвитку виробництва та її роль як елемента конкурентної боротьби на світовому ринку.
Предмет: визначення принципів і методів безпеки товарів.
Після опанування курсу “Безпечність товарів” студенти будуть знати:
– сутність основних теоретичних положень сучасної концепції безпечності товарів;
– нормативно-правові основи безпеки харчової продукції;
– основні природні компоненти продовольчої сировини і харчових продуктів, що негативно впливають на організм;
– види потенційно небезпечних забруднювачів харчових продуктів;
– основні завдання генної інженерії в галузі харчового виробництва. ;
– вимоги до безпечності плодоовочевої продукції;
– вимоги до безпечності товарів тваринного походження;
– види полімерних матеріалів та небезпечні речовини, що містяться в пластмасах;
– вимоги до матеріалів, виробництва та реалізації дитячих іграшок;
– напрямки зниження токсичності товарів побутової хімії;
– гігієнічні вимоги до виробництва і безпечності парфумерно-косметичної продукції.
За підсумками вивчення цієї навчальної дисципліни студенти будуть уміти:
– самостійно здійснювати харчове токсико-гігієнічне оцінювання продукції із генетично модифікованих джерел;
– розробляти заходи щодо зниження забрудненості товарів рослинного походження;
– визначати шляхи потрапляння шкідливих речовин і дія шкідливих факторів на людину;
– визначати заходи з безпечного використання і зберігання побутової хімії;
– розраховувати показники безпеки парфумерно-косметичних товарів: хімічні, токсикологічні, мікробіологічні, клінічні.