Хмельницький нацiональний унiверситет 
 Лабораторна робота
 

249. Бiологiя

2. Основні принципи культивування мікроорганізмів на живильних середовищах.

Автор: Троян Л.В.

 
 • 1
Текст к ситуацииВас вітає програма віртуальної лабораторної роботи з теми: «Основні принципи культивування мікроорганізмів на живильних середовищах. ». Робота складається з двох частин. Перша частина – це тест, друга – власне лабораторна робота.

Перед виконанням тесту потрібно ознайомитися з теоретичними відомостями з теми «Основні принципи культивування мікроорганізмів на живильних середовищах» та рекомендаціями до виконання лабораторної роботи.

Тест містить 5 тестових завдань. Якщо Ви зробите хоча б одну помилку, потрібно буде все починати спочатку. Вам необхідно оформити згідно заданої форми звіт та відправити його викладачу.

Бажаємо успіху!


1Продовжити виконання лабораторної роботи2
2Теоретичні відомості101
3Рекомендації до виконання лабораторної роботи102
 
 • 2
Текст к ситуации

Теоретичні відомості

Основні принципи культивування організмів на живильних середовищах.

Для нагромадження мікроорганізмів, дослідження їх фізіологічних і біохімічних властивостей і визначення виду, а також для виділення чистих культур використовують методи культивування мікроорганізмів на поживних середовищах. В якості поживного середовища можна застосовувати: м’ясо - пептонний агар (МПА), м’ясо - пептонний бульйон (МПБ), жовточно - сольовий агар, кров’яний агар, поживний агар. Поживне середовище розливають в стерильні чашки Петрі, котрі стерилізувалися сухим методом в сухожаровій шафі 30 хвилин при температурі 1800С, одну годину при температурі 1700С, дві години при температурі 1600С, при температурі 1500С 2,5 годин, при температурі 1400С – 3 години. Вказаний час не включає фази нагрівання та охолодження.

В залежності від складу виділяють мінеральні і органічні середовища; природні (молоко, кров, соя, бульба) і штучні, які містять суміш природних органічних речовин і продуктів їх кислотного і ферментативного розпаду. Синтетичні середовища містять забуферні сольові основи, розчини амінокислот, вуглеводів, пуринів, нуклеотидів, жирних кислот, вітамінів. Основою штучних органічних середовищ є м’ясна вода, м’ясний екстракт, сої гідролізат. До основи додають хлорид натрію, пептон, кров. Напіврідкі середовища готують із рідких додаючи до них агар (0,5-3 %). В залежності від призначення поживні середовища поділяють на прості (МПА, МПБ, пептонна вода); селективні (які стимулюють ріст одних мікробів і пригнічує інших) і елективні, на яких ростуть певні види або групи видів.

Для приготування мазків використовують 0,9 % розчин NaCl.( фізіологічний розчин).Розчини з іншими концентраціями призводять до руйнування клітини. Якщо розчин містить більшу кількість солі, то такий розчин називається гіпертонічним, якщо меншу- гіпотонічним. При внесенні клітини в гіпертонічний розчин її цитоплазма стискається, при внесенні в гіпотонічний розчин-клітина лопається.

Існують фізичні і хімічні методи фіксації. Перший полягає в тому, що предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки. При хімічному методі найчастіше препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру і залишають до випаровування суміші чи опускають мазок у неї на 5 хвилин. Крім етилового, можна використовувати метиловий спирт і інші хімічні речовини.


1Продовжити виконання лабораторної роботи3
 
 • 3
Текст к ситуацииГотовність до тестування

Пане студенте, для подальшого виконання віртуальної лабораторної роботи необхідно отримати допуск до практичних дій. Для цього необхідно відповісти на питання контролю теоретичних знань, які вимагаються для виконання лабораторної роботи. Якщо Ви впевнені у своїх знаннях та готові відповідати на тестові запитання оберіть пункт – «Матеріал засвоєний», якщо Ви потребуєте додаткового вивчення теоретичного матеріалу оберіть пункт – «Матеріал незасвоєний, потребує повторення».


1Матеріал засвоєний4
2Матеріал незасвоєний, потребує повторення1
 
 • 4
Текст к ситуацииПочаток тестування

При проходженні тестового контролю необхідно звернути увагу на таке:

1. На відповіді виділений обмежений термін. Час, який залишився до закінчення тестування, висвітлюється у верхньому лівому куті екрана монітора комп’ютера. Якщо Ви не надали відповіді у контрольний термін, то відповідь не зараховується.

2. Серед запропонованих відповідей тільки один варіант вірний.


1Я готовий до здачі тесту5, 6, 7, 8
2Я не готовий до здачі тесту1
 
 • 5
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииДля чого використовують методи культивування мікроорганізмів на поживних середовищах.

1дослідження їх фізіологічних і біохімічних властивостей9, 10, 11, 12
2для виявлення належності мікроорганізмів до грам позитивних чи грамнегативних26
 
 • 6
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииНа який термін загружається скляний посуд для стерилізації при температурі 140oС

13 години9, 10, 11, 12
22 години26
 
 • 7
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииНа який термін загружається скляний посуд для стерилізації при температурі 170oС

11 година9, 10, 11, 12
22 години26
 
 • 8
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииНа який термін загружається скляний посуд для стерилізації при температурі 180oС

130 хвилин9, 10, 11, 12
21 година26
 
 • 9
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииВ якій концентрації необхідно додати агар для приготування напіврідких середовищ?

10,5 - 3%13, 14, 15, 16
24 - 5%26
 
 • 10
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииВ залежності від призначення які поживні середовища відносяться до простих?

1МПБ13, 14, 15, 16
2середовища з нуклеотидів, жирними кислотами, вітамінами26
 
 • 11
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииВ залежності від призначення які поживні середовища відносяться до синтетичних?

1середовища з нуклеотидів, жирними кислотами, вітамінами13, 14, 15, 16
2МПБ26
 
 • 12
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииВ залежності від призначення які поживні середовища відносяться до селективних?

1ті, що стимулюють ріст одних мікробів і пригнічує інших13, 14, 15, 16
2ті, на яких ростуть всі види мікроорганізмів26
 
 • 13
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииВ залежності від призначення які поживні середовища відносяться до елективних?

1ті, на яких ростуть певні види або групи видів17, 18, 19, 20
2ті, на яких ростуть всі види мікроорганізмів26
 
 • 14
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииДо якої температури необхідно охолодити середовище перед розливом в стерильні чашки Петрі?

145- 500С17, 18, 19, 20
220-300С26
 
 • 15
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииПри якій температурі ставлять чашки з посівом в термостат для культивування мікроорганізмів?

1370С на одну добу.17, 18, 19, 20
2390С на пів доби26
 
 • 16
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЯкий розчин NaCl для приготування мазків рахується фізіологічним?

10,9%17, 18, 19, 20
20,5 %26
 
 • 17
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЯкий розчин NaCl рахується гіпертонічним?

12,0 %21, 22, 23, 24
20,5 %26
 
 • 18
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЯкий розчин NaCl рахується гіпотонічним?

10,5%21, 22, 23, 24
20,9%26
 
 • 19
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЩо відбувається з клітиною при внесенні в клітину гіпертонічного розчину?

1її цитоплазма стискається21, 22, 23, 24
2клітина лопається26
 
 • 20
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЩо відбувається з клітиною при внесенні в неї гіпотонічного розчину?

1клітина лопається21, 22, 23, 24
2її цитоплазма стискається26
 
 • 21
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЯк називається розподілення тонким шаром досліджуваної культури на скельці в фізіологічному розчині?

1дифундування25
2концентрування26
 
 • 22
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииЧи всі бактеріологічні культури, які готуються до фарбування необхідно зафіксувати?

1так25
2ні26
 
 • 23
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииПри хімічному методі фіксації виконують наступні дії:

1препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру25
2предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки26
 
 • 24
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииПри фізичному методі фіксації виконують наступні дії:

1предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки25
2препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру26
 
 • 25
Текст к ситуацииВи успішно закінчили тестування!

1Продовжити виконання лабораторної роботи27
 
 • 26
Текст к ситуацииВи не пройшли тестування!

Для підготовки до повторного тестування потрібно ще раз ознайомитися з теоретичними відомостями з теми «Біологія» та рекомендаціями до виконання лабораторної роботи.


1Продовжити виконання лабораторної роботи1
 
 • 27
Иллюстрация к шагу0249-02-027.mp4
Текст к ситуацииВиконуємо лабораторну роботу: “Основні принципи культивування мікроорганізмів на живильних середовищах”.

Мета: ознайомлення з методами і технікою посіву мікроорганізмів на поживному середовищі і відпрацювати техніку готування мазків.


1Продовжити виконання лабораторної роботи28
 
 • 28
Иллюстрация к шагу0249-02-028.mp4
Текст к ситуацииГотуємо поживний агар

1Продовжити виконання лабораторної роботи29
 
 • 29
Ограничение времени1 минут
Текст к ситуацииСкільки необхідно сухого поживного агару для приготування 1 л середовища: (кип’ячіння 1-2 хвилини до повного розчинення агару)

138,0 г30
210,045
 
 • 30
Иллюстрация к шагу0249-02-030.mp4
Текст к ситуацииРозливаємо агар в стерильні флакони і стерилізувати на протязі 15 хв. автоклавуванням при температурі:

1121oС31
2180oС26
 
 • 31
Иллюстрация к шагу0249-02-031.mp4
Текст к ситуацииПри відсутності автоклава можна здійснити стерилізацію багаторазовим прогріванням розчинів на водяній бані при температурі 100oС .

1Продовжити виконання лабораторної роботи32
 
 • 32
Иллюстрация к шагу0249-02-032.mp4
Текст к ситуацииПеред розливом в стерильні чашки Петрі середовище необхідно охолодити до температури:

145-50oС33
220-30oС46
 
 • 33
Иллюстрация к шагу0249-02-033.mp4
Текст к ситуацииПеред посівом чашки Петрі з охолодженим агаром ставлять в термостат на одну добу для перевірки стерильності агару. Якщо агар в чашці не проріс, то можна здійснювати запланований посів.

1Продовжити виконання лабораторної роботи34
 
 • 34
Иллюстрация к шагу0249-02-034.mp4
Текст к ситуацииПроводимо посів досліджуваного матеріалу на поживне середовище або стерильним тампоном з досліджуваним матеріалом, або бактеріологічною петлею, або розпреділяємо за допомогою стерильного шпателя.

1Продовжити виконання лабораторної роботи35
 
 • 35
Иллюстрация к шагу0249-02-035.mp4
Текст к ситуацииНа чашках Петрі пишуть олівцем по склу дату і час посіву, після чого ставлять в термостат для культивування мікроорганізмів одну добу при температурі:

137oС36
239oС47
 
 • 36
Иллюстрация к шагу0249-02-036.mp4
Текст к ситуацииЧерез добу готують препарати для мікроскопічних досліджень (мазки)

1Продовжити виконання лабораторної роботи37
 
 • 37
Иллюстрация к шагу0249-02-037.mp4
Текст к ситуацииПриготування мазків

Мазки готують на спеціальному предметному склі, що завчасно ретельно очищають кип’ятінням у мильному розчині чи в 1 %-вому розчині соди протягом 10-20 хв., потім ополіскують дистильованою водою.

На знежирене предметне скло у краплину фізіологічного розчину (0,9 % розчин NaCl) бактеріологічною петлею, попередньо прокаленою над полум’ям спиртівки і охолодженою беруть досліджувану культуру і розподіляють тонким шаром (дифундують).


1Продовжити виконання лабораторної роботи40
 
 • 40
Иллюстрация к шагу0249-02-040.mp4
Текст к ситуацииВсі бактеріологічні культури, які готуються до фарбування необхідно зафіксувати.

Фізичний метод фіксації полягає в тому, що предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки.


1Продовжити виконання лабораторної роботи42
 
 • 42
Иллюстрация к шагу0249-02-042.mp4
Текст к ситуацииПри хімічному методі найчастіше препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру і залишають до випаровування суміші чи опускають мазок у неї на 5 хвилин і висушують. Препарат готовий до фарбування.

1Продовжити виконання лабораторної роботи43
 
 • 43
Текст к ситуацииВітаємо! Ви успішно виконали лабораторну роботу:
“Основні принципи культивування мікроорганізмів на живильних середовищах”.

Тепер оформіть звіт з лабораторної роботи згідно представленого зразка, запишіть його окремим файлом та і відправте викладачу зі своєї персональної сторінки.


1Продовжити виконання лабораторної роботи44
 
 • 44
Текст к ситуацииОформіть протокол та вишліть його викладачу

Лабораторна робота № 2

Тема. Основні принципи культивування організмів на живильних середовищах.

Мета: ознайомлення з методами і технікою посіву мікроорганізмів на

поживному середовищі і відпрацювати техніку готування мазків.

Обладнання і матеріали: чашки Петрі, предметні скельця, олівець по склу, бактеріологічна петля, спиртівка, поживний агар, 1 %-вий розчин соди, дистильована вода, 0,9 % розчин NaCl, спирт етиловий.

Хід роботи

1. Для приготування поживного агару необхідно: 38,0 г сухого поживного агару розмішати в 1 л дистильованої води, прокип’ятити 1-2 хвилини до повного розчинення агару, розлити в стерильні флакони і стерилізувати автоклавуванням при температурі 1210С на протязі 15 хв. При відсутності автоклава можна здійснити стерилізацію багаторазовим прогріванням розчинів на водяній бані при температурі 1000С . Середовище охолодити до температури 45-500С і розлити в стерильні чашки Петрі. Перед посівом чашки Петрі з охолодженим агаром ставлять в термостат на одну добу для перевірки стерильності агару. Якщо агар в чашці не проріс, то можна здійснювати запланований посів.

2. Проводять посів досліджуваного матеріалу на поживне середовище або стерильним тампоном з досліджуваним матеріалом, або бактеріологічною петлею, або розподіляють за допомогою стерильного шпателя. На чашках Петрі пишуть олівцем по склу дату і час посіву, після чого ставлять в термостат для культивування мікроорганізмів при температурі 370С на одну добу.

3. Препарати для мікроскопічних досліджень (мазки) готують на спеціальному предметному склі, що завчасно ретельно очищають кип’ятінням у мильному розчині чи в 1 %-вому розчині соди протягом 10-20 хв., потім ополіскують дистильованою водою.

4. Для приготування мазків використовують 0,9 % розчин NaCl.( фізіологічний розчин).

На знежирене предметне скло у краплину фізіологічного розчину (0,9 % розчин NaCl) бактеріологічною петлею, попередньо прокаленою над полум’ям спиртівки і охолодженою беруть досліджувану культуру і розподіляють тонким шаром (дифундують).

5. Всі бактеріологічні культури, які готуються до фарбування необхідно зафіксувати.

Існують. Фізичний метод фіксації: предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки

Хімічний метод фіксації: препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру і залишають до випаровування суміші чи опускають мазок у неї на 5 хвилин.

Зробіть висновок, в якій послідовності необхідно готувати мазок для фарбування, щоб досліджувані мікробіологічні клітини не зруйнувалися?

Висновок відіслати викладачу як звіт про виконання лабораторної роботи.


 
 • 45
Текст к ситуацииПомилка тесту виконання лабораторної роботи.
На жаль, Ви обрали неправильний варіант відповіді.
Вам необхідно повторити цей крок лабораторної роботи.

1Продовжити виконання лабораторної роботи29
 
 • 46
Текст к ситуацииПомилка тесту виконання лабораторної роботи.
На жаль, Ви обрали неправильний варіант відповіді.
Вам необхідно повторити цей крок лабораторної роботи.

1Продовжити виконання лабораторної роботи31
 
 • 47
Текст к ситуацииПомилка тесту виконання лабораторної роботи.
На жаль, Ви обрали неправильний варіант відповіді.
Вам необхідно повторити цей крок лабораторної роботи.

1Продовжити виконання лабораторної роботи34
 
 • 101
Текст к ситуации

Основні принципи культивування організмів на живильних середовищах.

Для нагромадження мікроорганізмів, дослідження їх фізіологічних і біохімічних властивостей і визначення виду, а також для виділення чистих культур використовують методи культивування мікроорганізмів на поживних середовищах. В якості поживного середовища можна застосовувати: м’ясо - пептонний агар (МПА), м’ясо - пептонний бульйон (МПБ), жовточно - сольовий агар, кров’яний агар, поживний агар. Поживне середовище розливають в стерильні чашки Петрі, котрі стерилізувалися сухим методом в сухожаровій шафі 30 хвилин при температурі 1800С ,одну годину при температурі 1700 , дві години при температурі 1600, при температурі 1500 2, 5 годин, при температурі 140 0С – 3 години. Вказаний час не включає фази нагрівання та охолодження.

В залежності від складу виділяють мінеральні і органічні середовища; природні (молоко, кров, соя, бульба) і штучні, які містять суміш природних органічних речовин і продуктів їх кислотного і ферментативного розпаду. Синтетичні середовища містять забуферні сольові основи, розчини амінокислот, вуглеводів, пуринів, нуклеотидів, жирних кислот, вітамінів. Основою штучних органічних середовищ є м’ясна вода, м’ясний екстракт, сої гідролізат. До основи додають хлорид натрію, пептон, кров. Напіврідкі середовища готують із рідких додаючи до них агар (0,5-3 %). В залежності від призначення поживні середовища поділяють на прості (МПА, МПБ, пептонна вода); селективні (які стимулюють ріст одних мікробів і пригнічує інших) і елективні, на яких ростуть певні види або групи видів.

Для приготування мазків використовують 0,9 % розчин NaCl.( фізіологічний розчин).Розчини з іншими концентраціями призводять до руйнування клітини. Якщо розчин містить більшу кількість солі, то такий розчин називається гіпертонічним, якщо меншу- гіпотонічним. При внесенні клітини в гіпертонічний розчин її цитоплазма стискається, при внесенні в гіпотонічний розчин-клітина лопається.

Існують фізичні і хімічні методи фіксації. Перший полягає в тому, що предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки. При хімічному методі найчастіше препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру і залишають до випаровування суміші чи опускають мазок у неї на 5 хвилин. Крім етилового, можна використовувати метиловий спирт і інші хімічні речовини.


1Продовжити виконання лабораторної роботи1
 
 • 102
Текст к ситуации

Лабораторна робота № 2

Тема. Основні принципи культивування організмів на живильних середовищах.

Мета: ознайомлення з методами і технікою посіву мікроорганізмів на

поживному середовищі і відпрацювати техніку готування мазків.

Обладнання і матеріали: чашки Петрі, предметні скельця, олівець по склу, бактеріологічна петля, спиртівка, поживний агар, 1 %-вий розчин соди, дистильована вода, 0,9 % розчин NaCl, спирт етиловий.

Хід роботи

1. Для приготування поживного агару необхідно: 38,0 г сухого поживного агару розмішати в 1 л дистильованої води, прокип’ятити 1-2 хвилини до повного розчинення агару, розлити в стерильні флакони і стерилізувати автоклавуванням при температурі 1210С на протязі 15 хв. При відсутності автоклава можна здійснити стерилізацію багаторазовим прогріванням розчинів на водяній бані при температурі 1000С . Середовище охолодити до температури 45-500С і розлити в стерильні чашки Петрі. Перед посівом чашки Петрі з охолодженим агаром ставлять в термостат на одну добу для перевірки стерильності агару. Якщо агар в чашці не проріс, то можна здійснювати запланований посів.

2. Проводять посів досліджуваного матеріалу на поживне середовище або стерильним тампоном з досліджуваним матеріалом, або бактеріологічною петлею, або розподіляють за допомогою стерильного шпателя. На чашках Петрі пишуть олівцем по склу дату і час посіву, після чого ставлять в термостат для культивування мікроорганізмів при температурі 370С на одну добу.

3. Препарати для мікроскопічних досліджень (мазки) готують на спеціальному предметному склі, що завчасно ретельно очищають кип’ятінням у мильному розчині чи в 1 %-вому розчині соди протягом 10-20 хв., потім ополіскують дистильованою водою.

4. Для приготування мазків використовують 0,9 % розчин NaCl.( фізіологічний розчин).

На знежирене предметне скло у краплину фізіологічного розчину (0,9 % розчин NaCl) бактеріологічною петлею, попередньо прокаленою над полум’ям спиртівки і охолодженою беруть досліджувану культуру і розподіляють тонким шаром (дифундують).

5. Всі бактеріологічні культури, які готуються до фарбування необхідно зафіксувати.

Існують. Фізичний метод фіксації: предметне скло з мазком повільно проводять нижньою поверхнею над полум’ям спиртівки

Хімічний метод фіксації: препарат покривають сумішшю рівних обсягів етилового спирту і ефіру і залишають до випаровування суміші чи опускають мазок у неї на 5 хвилин.

Зробіть висновок, в якій послідовності необхідно готувати мазок для фарбування, щоб досліджувані мікробіологічні клітини не зруйнувалися?

Висновок відіслати викладачу як звіт про виконання лабораторної роботи.


1Продовжити виконання лабораторної роботи1