В умовах ринкових відносин, оптової торгівлі й стимулювання збуту товарів побутового і виробничого призначення надзвичайно необхідні знання їх характеристик й особливостей просування на ринку для спеціалістів, які займаються комерційною діяльністю.
Повсякденне споживання товарів як у побуті, так і на виробництві утворює передумови для детального вивчення їх споживчих властивостей та умов експлуатації. Споживчі товари, які слугують для задоволення зростаючих потреб конкретних людей, достатньо добре представлені в різноманітних навчальних та рекламних виданнях. А опис товарів (засобів виробництва), які призначені для виробничих потреб, приводиться у різноманітних виданнях спеціального призначення й тому вимагає професійної підготовки при їх вивченні.
Основна ціль вивчення дисципліни “Товарознавство” – на основі теорії науки товарознавства оволодіти знаннями, які необхідні для вирішення практичних задач в області комерційної діяльності на виробництві і в сфері обігу основних груп товарів виробничого і побутового призначення.
Метою навчальної дисципліни є надання знань з науково-теоретичних основ товарознавства та споживчих властивостей продукції виробничо-технічного призначення, які зумовлюють її споживчу цінність і здатність задовольняти потреби споживача.
Завданням дисципліни є вивчення класифікації, основних видів, асортименту та властивостей продукції виробничо-технічного призначення, сфер використання продукції, умов і правил пакування, маркування, зберігання та перевезення.
Предметом товарознавства є споживча вартість (цінність) товарів, закономірності її прояву і збереження.
Після вивчення дисципліни студент повинен знати:
- основні якісні характеристики продукції;
- властивості і види продукції;
- умови збереження продукції і сировини;
- умови транспортування продукції і сировини;
- технологічні процеси виготовлення продукції.
Після вивчення дисципліни студент повинен вміти:
- класифікувати сировину і продукцію за різними ознаками;
- користуватися супровідною документацією;
- проводити вхідний контроль якості та експертизу товарів;
- визначати відповідність продукції стандартам;
- розраховувати витрати сировини на виготовлення готової продукції.