Метою дисципліни „Основи стандартизації, метрології та управління якістю” є формування у студентів системи знань зі стандартизації, метрології та управління якістю, освоєння науково-методичних джерел державної системи стандартизації та державної метрологічної системи в Україні, нормативно-законодавчого забезпечення виробництва та сфери торговельно-економічного обігу продукції, теорії якості продукції і основоположних принципів побудови та функціонування систем управління якістю.
Завдання навчальної дисципліни:
- вивчення термінології;
- використання принципів, методів, правил і норм стандартизації та метрології в управлінні підприємствами і якістю продукції (роботи, послуг);
- роль нормативних документів у прискоренні науково-технічного прогресу і поліпшенні якості роботи, продукції, послуг;
- види нормативних документів, їх структура і зміст, основні положення до їх застосування;
- структура органів і служб стандартизації, метрології, сертифікації, їх функції і завдання;
- значення міжнародної стандартизації, її вплив на розвиток економіки країни;
- метрологічне забезпечення якості продукції;
- забезпечення єдності вимірювань в країні та світі;
- системи управління якістю;
- міжнародні стандарти ISO серії 9000, ISO серії 14000 та ISO 22000;
- необхідність та організація сертифікації;
- економічні та правові аспекти стандартизації, метрології та управління якістю;
- розвиток руху споживачів та захист їх прав і інтересів.
Предметом навчальної дисципліни є стандартизація, метрологія та управління якістю.
Після вивчення дисципліни студент повинен знати:
- сутність основних теоретичних положень сучасної стандартизації, метрології та управління якістю;
- співвідношення категоріальних понять в системі стандартизації, метрології та управління якістю;
- закони, принципи та правила функціонування системи стандартизації, метрології та управління якістю;
- нормативну документацію та її оцінювання з точки зору вимог соціально-економічного прогресу та споживача;
- методичні основи стандартизації;
- структурні елементи Національної стандартизації України;
- напрями міжнародного співробітництва в галузі стандартизації, метрології, сертифікації;
- засоби вимірювань;
- фактори, які враховуються під час проведення високоточних вимірювань;
- забезпечення єдності вимірювань;
- види державного метрологічного контролю;
- методив оцінки якості продукції на різних етапах виробництва;
- види оцінки якості продукції;
- сучасну філософію управління якістю.
Після вивчення дисципліни студент повинен вміти:
- вільно орієнтуватись в питаннях стандартизації, метрології та управління якістю;
- здійснювати реалізацію єдиної технічної політики у сфері стандартизації, метрології та управління якістю;
- вміло використовувати нормативні документи, оцінювати їх з точки зору вимог соціально-економічного прогресу та споживача;
- приймати обґрунтовані самостійні рішення про відповідність нормативних документів та метрологічне їх забезпечення;
- забезпечувати якість продукції, виходячи з досягнень науки і техніки. потреб населення та економіки країни;
- виявляти чинники поліпшення якості продукції і забезпечення її конкурентоспроможності;
- орієнтуватись в правилах створення і функціонування систем якості;
- раціонально використовувати всі види ресурсів, підвищувати техніко-економічні показники підприємства.