Хмельницький нацiональний унiверситет 
 Менеджмент готельно-ресторанного і туристичного бізнесу *
Вступ

Менеджмент готельно-ресторанного і туристичного бізнесу

Кафедра Менеджменту, адміністрування та готельно-ресторанної справи

Автори курсу

Стадник Валентина Василівна
доктор економічних наук
професор

Гризовська Лілія Олександрівна
кандидат економічних наук
доцент

 
  Курс сертифiкований.
Сертифiкат № 1291.
Протокол № 8 від 18.06.2020р.
 

Сфера готельно-ресторанного і туристичного бізнесу в Україні характеризується динамічним розвитком та стає важливим чинником культурного та економічного розвитку країни. Індустрія гостинності, заснована на задоволенні комплексу матеріальних, соціальних та духовних потреб особистості, за допомогою сервісної діяльності формує рекреаційне та культуростворююче середовище, забезпечуючи відновлювальні функції людської життєдіяльності. Сьогоднішній етап розвитку управління підприємствами готельно-ресторанного і туристичного господарства неможливий без обізнаності в питаннях менеджменту, без вміння самостійно й оперативно приймати вірні рішення з урахуванням інноваційних процесів та новітніх тенденцій розвитку бізнесу. Сутність та специфіка готельно-ресторанної і туристичної діяльності пов’язана з керівництвом та управлінням людьми, регулюванням їх поведінки.

Дисципліна “Менеджмент готельно-ресторанного і туристичного бізнесу“ є базовою при підготовці спеціалістів економіко-управлінського профілю для туристичної індустрії.

Метою вивчення дисципліни є формування системи теоретичних знань із питань організації готельно-ресторанного і туристичного бізнесу та функціонування підприємств індустрії гостинності й практичних навичок управління в умовах конкурентного середовища України та інтеграційних процесів.

Предметом дисципліни є система та процес управління діяльністю готельно-ресторанного і туристичного бізнесу.

Необхідною умовою успішного засвоєння навчального матеріалу дисципліни є самостійна робота студентів з навчальною літературою з управління готельно-ресторанним і туристичним бізнесом, нормативних документів з питань державного регулювання туристської діяльності.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Менеджмент готельно-ресторанного і туристичного бізнесу» є - надати студентам знання і практичні навички з питань управління комерційними організаціями, які б забезпечили їх ефективне функціонування у конкурентному та мінливому середовищі господарювання.

Результати навчання. Студент, який успішно завершив вивчення дисципліни, повинен: вміло використовувати понятійний апарат; знати сутність менеджменту та його основні сфери, функції, принципи й методи; уміти побудувати схему управлінського процесу, сформувати структуру управління організацією з урахуванням її типу, масштабів та виду діяльності, а також специфіки поведінки на ринку; сформулювати місію, визначити цілі у розрізі ієрархії управління та функціональних сфер діяльності організації; приймати обґрунтовані фахові рішення рішення у кожному бізнес-контексті; побудувати ефективну систему комунікацій в організації; створити умови для ефективної і плідної співпраці трудового колективу; оцінювати результативність та ефективність системи менеджменту готельно-ресторанного і туристичного бізнесу.

Бажаємо успiху у вивченнi дисципліни!!!

© Хмельницький нацiональний унiверситет
29016 Україна м.Хмельницький вул.Iнститутська 11