Хмельницький нацiональний унiверситет 
 Метеорологія і кліматологія
Лабораторна робота: Складання прогнозу заморозків

0724-03-002-00.jpg

Теоретичні відомості. 1 Загальні відомості

1 Загальні відомості

Заморозки – це короткочасні пониження температури ґрунту або повітря на рівні травостою нижче 0 оС на фоні позитивних середніх добових температур повітря.

У різних рослин стійкість до заморозків коливається в значних межах. Не однакова чуйність до заморозків в одних й тих же рослин у різні фази їх розвитку.

Температура, при якій спостерігається часткове пошкодження або загибель рослин має назву критичної температури.

За параметрами критичної температури розроблений такий розподіл рослин:

- найбільш стійкі до заморозків (ярова пшениця, овес, ячмінь, горіх, коріандр, аніс, мак);

- стійкі до заморозків (боби, соняшник, гірчиця біла, льон, конопля, буряк цукровий, буряк кормовий, морква);

- середнє стійкі до заморозків (люпин, соя);

- мало стійки до заморозків (кукурудза, просо, сорго, картопля, тютюн);

- нестійкі до заморозків (гречка, квасоля, рис, арахіс).

Література

1. Артамонов Б.Б., Штангрет В.П., Науменко І.Ю. Метеорологія і кліматологія: Навчальний посібник. – Хмельницький : ХДУ, 2004. – 133 с.

Матеріал засвоєний
Матеріал не засвоєний